PROKUPLJE

Prokuplje je grad koji lepotom, viševekovnom istorijom i tradicijom, već decenijama privlači brojne posetioce. Sedište je istoimene opštine i Topličkog okruga, a nalazi se na 30 kilometara od Niša, rodnog mesta velikog cara Konstantina, i 250 kilometara od Beograda. Ovaj grad se razvio na mestu antičkog Hameuma (u vreme Vizantije se zvoa Komplos), a ime je dobio po Crkvi Svetog Prokopija koja datira iz 9. veka i predstavlja jedan od simbola grada.  O tome da je Prokuplje dobilo ime po Svetom Prokopiju svedoči i povelja kneginje Milice koja je zaveštana na Svetoj gori.

Drevno Prokuplje podignuto je na putu Konstantinopolj – Niš – Jadransko more – Rim, i predstavljalo je nezaobilazan put tadašnjim trgovcima, a lepote ovog grada opisane su i u spisima iz srednjeg veka. Nalazište Pločnik, koje predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju, prevazilazi granice dosadašnjih istorijskih saznanja, nalazi se u blizini grada. Prema rečima svetskih stručnjaka, ovde se topila ruda bakra još pre sedam hiljada godina i proizvodili se predmeti od ove rude.

Posle Drugog svetskog rata, od uglednog zanatskog i trgovačkog grada, Prokuplje izrasta u srednje razvijeni industijski grad. Najveći je grad Topličkog okruga i njegov administrativni, ekonomski i kulturni centar. Prokuplje je, ranije mnogo više nego danas, bilo poznato po vinogradarstvu i čuvenom vinu “Prokupac”. Na sreću, Prokupčani danas sve više obnavljaju svoje do skoro zapustele vinograde i podižu nove.

Okruženo planinama Jastrebac, Pasjača i Radan, koje ovom gradu daju posebnu notu, iz doline pitome reke Toplice uzdiže se brdo Hisar, koje predstavlja inspiraciju mnogim slikarima i piscima.

Prokuplje je danas poznato po brojnim kulturnim i sportskim događajima, a od 2018. godine krasi ga još jedna zanimljiva manifestacija – „Pogačijada“.

Rade Drainac (čuveni srpski pesnik, rođen u selu Trbunju, u Toplici):

Oblast Toplice

„Po obilju izvora tople vode i po reci Toplici, koja je i sama ime dobila po ovoj toploj vodi, oblast Srbije od Kopanika na zapadu do doline Južne Morave i Niša na istoku, te od Jastrepca na severu i Vidojevice i Pasjače na jugu, nazvana je Toplica. Na prostoru Toplice postoje tri banje sa toplom mineralnom vodom – Prolom banja, Lukovska banja i Kuršumlijska banja, ali i mnogo drugih izvora tople vode za koje znaju samo meštani ovih krajeva. Sve ove tople vode kupi i u Južnu Moravu odvodi reka Toplica, koja izvire na istočnoj strani Kopaonika, ispod Pančićevog vrha, a uliva se u Južnu Moravu kod Doljevca. Duga je oko 130 kilometara. Prestonica Toplice je Prokuplje, a veća mesta ove oblasti su još Kuršumlija, Blace i Žitorađa. Slavna je prošlost Toplice čije je najsvetlije stranice ispisala njena srednjovekovna vlastela svojim hrabrim učešćem u Boju na Kosovu 1389. godine. Narodno predanje je zapamtilo Jug Bogdana i njegovih devet sinova kao gospodare Prokuplja, Milana Toplicu kao gospodara Srednje Toplice i Ivana Kosančića kao gospodara Gornje Toplice i Kosanice. I danas u Toplici postoje kule ovih kosovskih junaka – Jug Bogdanova kula u Prokuplju, kula Milana Toplice u Viči i kula Kosančić Ivana u selu Ivan Kula“.